Robotic Surgery & Innovation For Residents: Creating A Joint Platform For Surgical Teams, Engineers, Students of Medical and Nursing Schools, 27 Mart 2021, Cumartesi



Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Sonrası Eğitim Komitesi tarafından başta asistan hekimler olmak üzere ilgili duyan herkese yönelik düzenlenen ve kayıt olan herkesin katılabildiği etkinliğimiz 27 Mart 2021 Cumartesi günü Koç Üniversitesi Hastanesi ile aynı kampüste yer alan RMK AIMES (http://www.aimes.org) eğitim merkezimizden düzenlenmiş ve canlı olarak yayınlanmıştır. Toplantı dili İngilizce olarak yapılmıştır. Toplantımızı eş zamanlı olarak SurgicalTV de canlı olarak yayımlamıştır.

Açılış konuşmalarını Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Dilege ve Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Tarık Esen yapmışlardır.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Sonrası Eğitim Komitesi özellikle asistan eğitimini planlamak ve desteklemek üzere kurulmuş bir komitedir. Komite başkanı Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Gürkan olup toplantımızda ”Robotik cerrahi ve anesteziyoloji” başlıklı bir konuşma yapmıştır. Yine aynı komite üyelerinden Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Emre Balık da toplantımızda ”Robotik genel cerrahi uygulamaları” konusunda bir konuşma yapmıştır. Bu komitenin üyelerinden Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyemiz Prof. Dr. A. Erdem Canda ”Robotik cerrahi ile diğer teknolojilerin nasıl kombine edilebileceği” konusunda bir konuşma yapmıştır. Prof. Canda ayrıca bir gün süren bu etkinliği planlamış ve programını oluşturmuştur.

Tıp, mühendislik ve hemşirelik fakültelerini bir araya getiren bu online toplantıda robotik cerrahinin uygulamaları üroloji, genel cerrahi, jinekoloji, toraks cerrahisi, anesteziyoloji ve hemşirelik fakültesi öğretim üyelerimiz tarafından anlatılmıştır. Mühendislik fakültesi öğretim üyelerimiz tarafından ise robotik teknolojiler ile ilgili birbirinden ilginç konuşmalar yer almıştır.

Mühendislik fakültesi öğretim üyelerimizden Prof. Çağatay Başdoğan ”Medikal robotik sistemler ve simülasyon” konusunda, Dr. Savaş Taşoğlu ise ”3-boyutlu medikal eğitim modelleme” ile ilgili konuşmalar yapmıştır.

Toraks Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Serhan Tanju ”Robotik toraks cerrahisi uygulamaları” konusunu, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyemiz Prof. Dr. Çağatay Taşkıran ”Robotik jinekolojik cerrahi uygulamaları” konusunu anlatmıştır. Üroloji Anabilim Dalı başkanı Prof. Yakup Kordan ”Ürolojik robotik cerrahi uygulamaları”konusunda bilgilendirme yapmıştır.

Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinden Prof. Sevilay Şenol Çelik ise ”Robotik cerrahi ve hemşirelik uygulamaları” konusunda konuşma yapmıştır.

Uluslararası konuşmacılar arasında Dr. Stefano Puliatti (Belçika), Dr. Christian Wagner (Almanya) ve Miss Anna Mohammed (Londra) yer almıştır. Dr. Puliatti dünyanın en büyük robotik cerrahi eğitim merkezlerinden olan Belçika’daki ORSI Academy’deki eğitim aktiviteleri konusunda bilgilendirme yapmıştır. Dr. Wagner ise Almanya’daki robotik cerrahi eğitimi ile ilgili bir konuşma yapmıştır. Avrupa Robotik Üroloji Hemşireliği Derneği yönetim kurulu üyesi UCLH Londra’dan konuşmacı olarak katılan Miss Anna Mohammed ise ”Robotik cerrahi hemşireliği ve eğitimi” konusunda konuşmuştur.

Koç University Research Centre For Translational Medicine (KUTTAM) üyesi Doç. Dr. Murat Hasanreisoğlu ise KUTTAM ve Koç University Clinical Trials Unit ile ilgili bilgilendirme konuşması yapılmıştır.

Son olarak RMK AIMES eğitim merkezi yöneticileri Prof. Dr. A. Erdem Canda ve Uzm. Dr. Ulufer Sivrikaya, merkezin tanıtımı, yapısı, yapılmış olan kurslar ve planlanan kurslar ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır.

Toplantımıza başta tıp fakültesi, mühendislik fakülteleri, biyomedikal mühendislik ve hemşirelik fakülteleri olmak üzere konulara ilgili duyan dünya üzerinden 450’den çok katılım olmuştur. Katılımcıların soruları yine toplantı süresince konuşmacılar tarafından yanıtlanmıştır. Oldukça ilgi gören toplantımıza Türkiye dışında İtalya, Fas, İspanya, İsrail, Avusturya, Rusya, Suudi Arabistan, Hindistan, ABD, Almanya, Arnavutluk, Kore, Cezayir, Avusturalya, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Madagaskar, Makedonya, Burma, İrlanda, Tanzanya, Norveç, Tayland, Güney Afrika, Katar, Filipinler, Yunanistan, Hollanda, Ürdün, Fransa, Vietnam, Mısır, Sudan, Pakistan, Paraguay, Tayvan, Gana ve Estonya katılım olmuş ve toplam 40 ülkeden izlenmiştir.

Toplantı kapanış konuşmasını katılımcılara ve konuşmacılara teşekkür ederek Prof. Dr. A. Erdem Canda yapmıştır.